Új kikötője lesz jövő tavaszra Szegednek

Szerző: | nov 18, 2019 | Sajtómegjelenések | 0 hozzászólás

Összesen 75 tonnát nyom majd az az úszó kishajó kikötő, amelyet a Partfürdőnél építenek fel jövő tavaszig. A kivitelezővel csütörtök délelőtt írta alá a szerződést a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ünnepélyes aláírás előtt egy animációs kisfilm segítségével érzékeltették a sajtó képviselői, milyen impozáns építmény kerül a Tiszára. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló úszóműves kikötő annak a turisztikai fejlesztési koncepciónak a része, mely főleg a Szeged főutcájának is nevezett Tisza mentén valósul meg. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester példaként említette a folyó túloldalán rövidesen elkezdődő zöldvárosi beruházást, melynek keretében a Móra park, valamint a Stefánia sétány újul majd meg.

Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy amikor átvette a több intézményből álló önkormányzati cég vezetését, akkor úgy látta, a Partfürdőben rengeteg a lehetőség. Ezek kezdenek most valóra válni, hiszen egyszerre két projekt is zajlik a területen. Egyrészt a parton szintén uniós források felhasználásával komoly rekonstrukciós munkálatok folynak. Többek között sólyapálya, parti sétány, gyerek játszótér, horgászpálya és kulturált mosdók kialakítása zajlik a napokban is.

Szorosan ezekhez a fejlesztésekhez kötődik az úszóműves kikötőállások kialakítása. A központi móló alapját egy 27,4 méteres X 11 méteres acél úszómű alkotja, amihez egy acélszerkezetű bejáró híd csatlakozik majd. A központi egységhez csatlakoznak majd a kishajók számára épített kikötő mólók. Összesen nyolc ilyen lesz, de az építmény idővel bővíthető annak érdekben, hogy az eredetileg tervezett 48 kishajós befogadó képességét felemeljék akár 72 férőhelyesre. A központi móló pihenőhely lesz, amelyen egyszerre 80 fő tartózkodhat majd. Az itt működő büfé és a padok igazi úszóházi hangulatot varázsolnak majd ide.

Fontos szempont volt, hogy a mozgáskorlátozottak is gond nélkül feljussanak a mólóra. Mivel az egész építmény faborítású lesz, az erősen tűző nap és a nagy meleg sem teszi elviselhetetlenné a fedélzeten való időtöltést, sőt a Tiszán mindig élénkebb a szél, mint a szárazföldön, így a természetes hűtés is garantált. Igazi turisztikai látványosság lesz tehát az építmény, ugyanakkor a hajótulajdonosok is kulturált helyen, biztonságban tudhatják majd a járműveiket.

A beruházást teljes egészében uniós támogatásból valósítják meg, melynek teljes értéke közel 300 millió forint.

A vízi pihenőhely alapterülete 300 négyzetméter lesz, a hozzá tartozó büféé pedig 40 négyzetméter. Az egész úszómű acélszerkezete 45tonnát nyom, a faszerkezettel és egyéb felépítményekkel együtt pedig az összsúlya 75 tonna. A felépítményes úszómű beszerzésére vonatkozó adásvételi szerződést Jávorszky Iván a MAHART TISZAYACHT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával, Csúri Lászlóval írta alá csütörtök délelőtt. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ezt követően elmondta, hogy a Partfürdő a munkálatok ideje alatt is fogadja a vendégeket.

https://szeged.hu/hirek/29696/uj-kikotoje-lesz-jovo-tavaszra-szegednek

Szegedi Partfürdő és Kemping
(Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.)
6726 Szeged, Középkikötő sor
E-mail:                             info@szegedcamping.hu
GPS:
46.251633                      20.157680
46°15´5.8´´                  20°9´30.06´´
Közérdekű információk

 

Nyitvatartás: Máj. 1. - Szept. 30.

PARTNEREINK

Skip to content